Veilig werken

Als je met ramen en deuren aan de slag gaat, weet je je met glas, raamprofielen, boren, hamers aan de slag gaat. Eventueel zal je zelfs op hoogte werken.

Neem steeds voldoende veiligheidsvoorzorgen. Bescherm ten allen tijde je veiligheid. Een Raam kan al gauw meerdere tientallen kilo’s wegen. Zorg dat je hulp hebt om het op te hijsen.

Weet dat ramen glas bevatten, waaraan je je lelijk kan snijden.

Kortom, zorg steeds goed voor je eigen veiligheid als van de personen die je helpen.

Oude ramen verwijderen

Vooraleer je het nieuwe raam kan plaatsen, moet je het oude verwijderen. Om dit op een zo goed mogelijke manier te doen, zetten we hier alles op een rij.

Bestaande ramen zitten vaak nog in de gevel met hun afwerking. Soms zijn dit aan de binnenzijde houten kassementen, of ze zijn ingepleisterd. Aan de buitezijde kan het raam nog vastzitten met zijn kitvoeg aan de gevelafwerking. Verwijder steeds deze afwerking volledig, zodat je goed kan zien waar je mee te maken hebt. Ga oordeelkundig te werk, en probeer steeds laag per laag vrij te maken.

 1. Maak alle loszittende delen los. Haal het raam uit de scharnieren en maak de scharnieren los. Begin altijd onderaan en werk naar boven toe.
 2. Doorgaans zijn ramen vastgezet achter de binnenafwerking met metalen ankers. Als je deze hebt teruggevonden, en het raam is volledig vrijgemaakt, dan kan je in principe het raam in zijn geheel uitnemen.
 3. Probeer nooit een raam te verwijderen met brute kracht.
 4. Soms kan je in een bestaand raam de glaslatten verwijderen, (of de stopverf bij een zeer oud raam). Als dat lukt kan je het glas uit het raam halen voor je het uitbreekt. Dat is handiger in het containerpark ook, gezien je daar raam en glas gescheiden moet aanbieden. Idealiter kan je het raam met het glas samen verwijderen, zo neem je het minste risico.
 5. Om het raamprofiel te verwijderen, zal je soms eerst op enkele plaatsen door het raamprofiel moeten zagen, zo kan je het raamprofiel makkelijk verwijderen met behulp van een koevoet. Je moet ook rekening houden met de manier waarop de ramen zijn vastgemaakt: ofwel met ankers, ofwel met schroeven.
 6. Wanneer het raam vastgemaakt is met een anker, zal je misschien enkele stenen moeten uitbreken met hamer en beitel. Let op dat de raamopening nog steeds mooi recht is. Dus maak zo weinig mogelijk schade. Let ook op de bestaande isolatie, zorg ervoor dat je deze niet beschadigd.
 7. Als je raam vast zit met schroeven, kan je deze gewoon losschroeven en de raamprofielen makkelijk verwijderen.
 8. Controleer de staat van de muren

Als het hele raam verwijderd is, moet je controleren of de muren nog mooi recht zijn.
Gebruik hiervoor een waterpas. Vergeet ook de vensterbank niet te controleren.

Wanneer je klaar bent met het verwijderen van de ramen of je begint vanaf de ruwbouw, dan kan je nu de ramen echt gaan plaatsen.

Nieuwe ramen plaatsen

Ankers of schroeven

De eerste vraag die je moet stellen is of je de ramen met ankers of schroeven vastmaakt. De meest gebruikte methode is die met ankers. (ankers worden meegeleverd met de ramen)

Werk je met volle muren, dan is het aangeraden om met schroeven te werken. Bij spouwmuren worden ankers gebruikt.

Goedkope-ramen.com zorgt steeds dat er voldoende ankers worden meegeleverd om de ramen correct te kunnen plaatsen.

Plaatsen van de ramen

 1. Bevestig de ankers op de zijkanten van het kozijn vóór je het raam plaatst.
 2. Plaats een laag siliconen op de vensterbank voor je het raam er op plaats, dan kan alvast hier geen water meer onder lopen.
 3. Zet de ramen steeds waterpas
 4. Positioneer de ramen op voorlopige houten balkjes zodat het stabiel, waterpas en op zijn definitive positie staat. Met de houten spieën is het mogelijk om de ramen helemaal correct waterpas te krijgen en de plaatsing nog wat bij te sturen, vermijd echter dat je te veel spanning op het raam steekt.

In geval van plaatsing “achter slag”, zorg ervoor dat het raam niet tegen de buitenmuur aan zit, maar zo’n 0.5 à 1 cm naar achteren (van binnen naar buiten gekeken) zo kan je later het raam makkelijk opkitten.

Voor je het raam plaatst, breng dan op het kozijn verticaal links en rechts en bovenaan de zwelband aan. Deze zorgt ervoor dat het raam als het tegen de buitenmuur aandrukt mooi aansluit tegen de gevelsteen, ook is deze zwelband ineens de rugvulling voor het opkitten van het raam als je het afwerkt.

Plooi daarna de ankers om tot tegen de binnenmuur waarin je wil bevestigen. Gebruik de speciale kozijnpluggen die werden meegeleverd (deze zijn bestemd voor bakstenen muren, bij andere types zijn mogelijk andere pluggen vereist). Bevestig de ankers met de pluggen in de draagstuctuur.

Verwijder voorzichtig de spieën en verifieer of het raam stabiel staat.

Isolatie ramen

Vergeet niet dat de voeg tussen het raam en de binnenmuur luchtdicht moet worden afgesloten. Vergeet ook geen isolatie te gebruiken tussen de aansluitvoeg en het raam.

PUR (Polyurethaanschuim) is een uitstekende isolator, zowel thermisch als akoestisch.

Bij elke levering zorgen wij voor voldoende PUR schuim om je raam op te schuimen.

Wanneer je gebruik maakt van het PUR schuim als isolatie, moet je de raamprofielen goed beschermen, Pur kan vlekken maken, die er niet makkelijk uit verdwijnen. Vul de opening tussen het kader en de muur met het isolatiemiddel. Voor je dit PUR schuim spuit, kan je best even het oppervlak bevochtigen met een plantenspuit, het PUR schuim hardt dan beter uit.

Gebruik niet teveel schuim in één keer, want de eigenschap van deze isolator is dat het enorm kan uitzetten. Laat het schuim drogen en schraap daarna het overtollige, verharde schuim weg. Gebruik afplaktape om je ramen te beschermen.

Afwerking ramen

Werk de kozijnen af met siliconen en kit de ramen af. Bescherm hiervoor je ramen met afplaktape. Voor een glad en proper kitwerk kan je de siliconenlaag even afstrijken na plaatsing met een natte spons met zeepsop.

Heb je nog vragen over de plaatsing, stuur ons gerust een mailtje met je vragen, dan proberen we je te helpen.
info@goedkope-ramen.com

Zie je het plots toch niet meer zitten? Dan kunnen wij je hiervoor ook een voorstel doen.